CONCRETE HOUSE

SOLID CONCRETE, SCULPTED CONCRETE

A corner house with a powerful structure built on two levels distinguished by their function and materials. By means of exposed concrete formwork with wooden planks on the upper levels and with covered black steel slats on the lower areas.  To create continuity, the outside courtyards are created and defined by black deployé.

With a park and a green boulevard in its immediate surroundings, the house must maintain its privacy while also allowing its dwellers to enjoy the excellent views.  For this reason, the designs include few but large and strategically situated hollows that offer spectacular distant views.  A glass enclosed central courtyard is added to articulate the inside of the house as compensation.  

The ground floor corresponds to the public and leisure use of the building (as well as the parking area).  It is completely concealed from the street view and opens up to the interior courtyards.  While granting complete privacy in an urban setting, this style of construction also connects the outside and inside areas by means of large windows defining the ground floor porch.  

The everyday functions and uses of the house are carried out in the day area on the first floor, and the second floor is dedicated to night use.  Both levels have exterior views through large cut-out spaces in the concrete prism, and both open up to a large central interior courtyard.  This predominant area creates a high-quality of living with its optimum natural illumination and cross ventilation in all interior spaces.  

On the inside, the porcelain pavement in large format gives the appearance of a continuous floor that extends to the courtyards.  Vertical paneled walls in maple wood separate the service area from the noble area, both of which are connected with continuous ceilings and indirect lineal illumination.  The vertical structure communicating the sections brings textured concrete to the interior of the house, also evident in the cement double-step staircase with solid oak imprint that connects the three levels of the house.

The massive and powerful character of the exterior contrasts with the warmth and detailed quality in the interior spaces.

Arquitectos | Architects
RUBEN MUEDRA ESTUDIO DE ARQUITECTURA

Ubicación | Location
46960 Aldaia, Valencia, Spain

Arquitecto a Cargo | Principal Architect
Rubén Muedra

Área | Surface
390,00 m2

Fotografías | Photographer
Adrián Mora Maroto – Javier Ortega

Colaboradores | Collaborators
Marina Victoria, Emilio Belda, Inés Fabra, Javier Muedra

Estructura | Structure
Emilio Belda

Arquitecto Técnico | Building Engineer
Rubén Clavijo

Diseño Interior | Interior Design
Rubén Muedra Estudio de Arquitectura

Construcción | Construction
Nideker Houses

Superficie Construida | Built Area
390,00 m2

Superficie Parcela | Plot Surface
210,00 m2

Año de Proyecto | Project year
2014

Año de Construcción | Construction year
2015 (11 meses)

COCINA | KITCHEN:

SANTOS

www.santos.es

Modelo_ LINE L (Lacado Blanco)

PAVIMENTOS | PAVEMENTS:

INALCO

www.inalco.es

Modelo_ Antal Crema Natural 100x100cm

ILUMINACIÓN | LIGHTING:

ARTEMIDE

www.artemide.com

Modelos_ 37 Cube / Algoritmo Sistema / Ego 90 / Nothing Empotrado 86 / Talo Pared

CARPINTERÍA DE ALUMINIO | ALUMINUM CARPENTRY:

METRA

www.metra.it 

Modelo_ Minimalista Hoja Oculta

MADERA EXTERIOR | WOOD:

SCHOTENWOOD

www.schottenwood.es

Modelo_ Schottendeck Teca

ENCIMERAS | WORKTOP:

CORIAN DUPONT

www.dupont.es

Modelo_ Corian® Glacier White

GRIFERÍA | FAUCET:

VOLA

http://es.vola.com/

Modelo_

MADERA INTERIOR | WOOD:

FINSA

www.finsa.com

Modelo_ Panel Fibralac Lacado Blanco / Gama Duo 8AE Hygge Pine

Shall we start a new project?