Oriol House

Purity of white concrete

The house is located in a residential area in the interior of the province of Valencia, next to a high quality natural environment, reinforced by the presence of the Golf Course which borders the plot. In the urbanisation there is a predominance of large plots, but with an elongated proportion, bordering the road and the Golf Course on its short sides, and two adjoining plots on its long sides; which becomes another conditioning factor of the project.

The owners of the house, in a situation of early retirement and regular golf players, demand a project in which functionality and respect for privacy are paramount, without renouncing in any case to beauty and architectural provocation.

The entire programme of uses is developed on the ground floor, organised into three independent volumes, clearly visible from the exterior configuration. The Studio, with excellent views of the Golf Course, is the only room that rises to the first floor.

The three main volumes are subtly raised from the plane of the landscaped ground, improving the long views, giving greater privacy and increasing the possibilities of ventilation. The three pieces have different heights, responding to the needs of the interior programme, and are joined together by two lower, horizontally communicating nexus pieces.

The treatment of the envelope is coherent in the three volumes, being very closed in the longitudinal sense, generating the greatest possible privacy with the two adjoining plots. In the transversal sense, in the elevation facing the access road, the high openings contrast with the power of the three closed blocks, while in the elevation facing the interior garden, swimming pool and golf course, the openness is total, with large glazing systems that complete the entire elevation. As an extension, there are three porch spaces covered by subtle concrete slats, which serve the three main areas of use: kitchen-dining room, living room and master bedroom.

Breaking the character of pure longitudinal prism, the central block, which serves the living room, has a large central courtyard, coinciding with the entire width of the volume, which facilitates natural lighting and cross ventilation in the heart of the house, also becoming an extension of the living room.

The project, with great provocation and formal intentionality, is modelled by means of vertical and horizontal planes built from textured white reinforced concrete, with wooden formwork. It becomes a work of highly artisanal moulding. Dark aluminium and glass are the only materials that accompany the white concrete. Natural light does the rest.

The horizontal plane is resolved by means of large-format stone paving, with interior and exterior continuity, saving the large windows that are integrated below the level of the paving. In the interior, all the vertical walls are in white, in contrast with the green background created by the central courtyard, the outdoor garden and the golf course.

The interior lighting is designed with indirect linear lighting, supported by integrated point luminaires with invisible beams. The house has a domotic installation with control of all the electrical and audiovisual elements.

On the outside, the natural landscaped surface dominates, generating the exterior circulations on large concrete slabs. A fence is planned for the street, in coherence with the rest of the project, resolved by means of vertical slats of white concrete, which allow the house and its garden to be insinuated from the exterior public space.

In short, starting from the function, the result is a construction of great formal power, with material and geometric purity, in which white concrete and natural light, together with the interior exterior continuity, give continuity to each one of the interior spaces with their natural surroundings.

Arquitectos | Architect
RUBEN MUEDRA ESTUDIO DE ARQUITECTURA

Ubicación | Location
46117 Betera – Urb. Torre en Conill, Valencia, Spain

Arquitecto a Cargo | Principal Architect
Rubén Muedra

Fotografías | Photographer
Adrián Mora Maroto

Colaboradores | Collaborators
Emilio Belda, Inés Fabra, Javier Muedra.

Estructura | Structure
Emilio Belda

Arquitecto Técnico | Building Engineer
Javier Muedra Ortiz

Diseño Interior | Interior Design
Rubén Muedra

Construcción | Construction
Nideker Houses

Superficie Construida | Built Area
250,00 m2

Superficie Parcela | Plot Surface
1250,00 m2

Año de Proyecto | Project year
2017

Año de Construcción | Construction year
2019-2020 (13 meses)

COCINA | KITCHEN:

SANTOS

www.santos.es

Modelo_ FINE

Acabado_Estratificado color Blanco Inssbruck

ENCIMERAS | WORKTOP:

CORIAN DUPONT

www.dupont.es

Modelo_ Corian® Glacier White

PAVIMENTOS | PAVEMENTS:

INALCO

www.inalco.es

Modelo_ PETRA CREMA NATURAL 100X100

ILUMINACIÓN | LIGHTING:

ARKOS LIGHT

www.arkoslight.com

Modelos_ Swap / Spin

INTERRUPTORES Y MECANISMOS | SWITCHES:

JUNG

www.jung.de/es

Modelo_ LS 990

Acabado_ Blanco alpino

CLIMATIZACIÓN | AIR CONDITIONING:

MITSUBISHI

www.mitsubishielectric.com

CARPINTERÍA DE ALUMINIO | ALUMINUM CARPENTRY:

METRA

www.metra.it

Modelo_ NC 65 STH / NC-S 120 STH Slimhormigón

ARMARIOS | CLOSETS:

FINSA

www.finsa.com

Modelo_ Gama Duo 37G Nogal Grove

MANIVELAS | HANDLES:

HOPPE

www.hoppe.com

Modelo_ AMSTERDAM con mini roseta

Acabado_ Acero inoxidable satinado color F69

GRIFERÍA | FAUCET:

TREMME

www. rubinetterie3m.it

Modelo_ 40mm

SANITARIOS | TOILET:

DURAVIT

www. Duravit.es

Modelo_ ME by Starck

PINTURAS | PAINTING:

KEIM

www.keim.es

Modelo_ KEIM Innotop

MOBILIARIO | FURNITURE:

MOBISA

www. mobisa.es

Shall we start a new project?